VaV - Speciální výrobní lisy

Hromadná výroba složitých dílů prochází několika fázemi a vyžaduje výrobní linku, jejíž stroje jsou speciálně přizpůsobeny každému procesu. Mnoho možných úprav lisů splňuje přesná kritéria a odpovídá specifikacím, které nám zadávají naši zákazníci. 

Speciální lisy integrované do výrobních linek

Naše standardní mechanické lisy lze upravit tak, aby splňovaly omezení stanovená ve specifikacích našich zákazníků. Abychom zajistili integraci našich lisů do kompletních výrobních linek, zohledňujeme dvě skupiny kritérií:

 

  • Rozměrové charakteristiky a výrobní výkon lisu,
  • integraci lisu do výrobní linky, která je řízena rozhraním člověk-stroj, aby byl zajištěn hladký chod celé výrobní linky.

 

V případě lisů pro výrobní linky jsou našimi zákazníky zpravidla výrobci globálních strojů integrujících všechny technologie potřebné k výrobě dílu, od dodávky surovin až po hotový výrobek.

 

Specifické funkce a schopnosti pro efektivní lisy

 

Při studiu specifikace, kterou obvykle vypracuje oddělení výzkumu a vývoje, určíme, které standardní prvky našich strojů jsou vhodné a které další funkce a schopnosti je třeba přizpůsobit.

 

Můžeme upravit :

 

  • Řídicí funkce,
  • Řídicí funkce
  • Rychlostní funkce.

 

Můžeme také upravit specifické funkce z hlediska použitého rozhraní, výrobní kapacity a bezpečnostních prvků.

 

Šité na míru konkrétním potřebám

 

Naším cílem je reagovat bod po bodu na specifikace, které nám zadá náš zákazník. Můžeme také pomoci se studií proveditelnosti ve fázi návrhu. V této fázi se otázky často týkají výkonu lisu.

 

Můžeme například, aniž bychom to vyčerpávali, upravit následující prvky:

 

  • zdvih,
  • rozsah nastavení,
  • počet cyklů za minutu,
  • charakteristiky klikového hřídele, spojky, beranu a válce,
  • mazací systém,
  • přizpůsobitelnost pro HMI,
  • Ergonomie,
  • Lakování a povrchové úpravy,
  • atd.


Je také možné přidat prvky, jako jsou držáky pro integraci příslušenství.

Rozhovor se Stéphanem LONGEM v TÔLERIE MAGAZINE - únor 2022 

 

Přinášíme několik úryvků z rozhovoru s generálním ředitelem společnosti LONG SAS, který byl zveřejněn v rámci obsáhlého článku o výrobcích lisů v tomto časopise.


Strukturování specifikací pro definici výrobního lisu

Je nezbytné nepřehlédnout zásadní bod: kromě zvoleného typu lisu, jeho výkonu, rychlosti, přesnosti, opakovatelnosti, velikosti a rychlosti nástrojů "je také důležité definovat zařízení pro seřízení potřebná při změnách série, pokud jde o polohu nástroje, zdvihy, dorazy, systém zpětného chodu, automatický posuv atd. a také provozní režimy a rychlost pohybu"


Lidé v centru procesu

"Ergonomie a bezpečnost pracoviště jsou také základními prvky, které je třeba brát v úvahu, protože představují nejlepší způsob, jak zachovat fyzickou integritu seřizovače i obsluhy... Bezpečnost personálu používajícího výrobní zařízení, nákladová cena vyráběných dílů a spolehlivost a vstřícnost výrobce při reakci na požadavky, to vše se mi jeví jako zásadní faktory při výběru." 

 

Vytvoření rezervy energie pro přizpůsobení se rozvíjejícím se trhům

To znamená předvídat nové materiály a různé velikosti dílů... "Převážná většina lisů, které dodáváme, je stále více přizpůsobená a sofistikovaná... obracejí se na nás zavedené společnosti i začínající firmy, které se chtějí umístit na nových dílech a modernizovat své stroje."


Továrna budoucnosti: síťové lisy 

"Automatizace výrobních procesů musí být zohledněna již při sestavování specifikací, přičemž minimálním rozhodnutím je předurčení budoucí automatizace.... úsilí, posun, poloha, vzdálenost, teplo atd." . Správa výrobních dat v rámci digitalizace závodu s sebou přináší řadu parametrů, které je třeba integrovat, ať už pro průběžné sledování vyrobených dílů, nebo pro provádění preventivní údržby.

 


Zveřejněno s laskavým svolením časopisu TÔLERIE MAGAZINE
Předplatitelé této publikace mají přístup k celému článku

Presse spéciale intégrée dans une ligne de production
 

Integrace 80t lisu s předřazeným podavačem, 2 robotických manipulátorů (EPSON) na výstupu a vstřikovacího lisu na plasty s robotem.